DENEME YARIŞMASI

ÖDÜLLÜ DENEME YARIŞMASI ŞARTNAMESİ

Trabzon, 2023

1. YARIŞMANIN AMACI

Kudüs, Nuri Pakdil için; İslâm Peygamberi Hz. Muhammed (S.A.V)’in Miraç’a çıkmadan önce ayak bastığı son yeryüzü parçası. Müslümanların ilk kıblesi olan Mescid-i Aksa’yı içinde barındıran şehirdir. Nam-ı diğer Kudüs şairi Nuri Pakdil: “ Benim dünyamda, İstanbul’un özel bir yeri, Kudüs’ün daha özel bir yeri vardır” diyerek Mekke, Medine, Kudüs ve İstanbul sevilmeden hayatın, yani varoluşumuzun hikmetinin kavranılamayacağını söyler. Bundan dolayıdır ki Kudüs’ün bizim için özel bir yeri vardır.  İnsanlığa en güzel örnek olan sevgili Peygamber’imizin Miraç’a yükselirken en son ayak bastığı yer Kudüs’tür. Bizim İslami eylemimizin evrenselliği oradan başlamaktadır. Bizler, bunun için Kudüs hakkında çok düşünmeli, onu sevmeliyiz. Şair: Kudüs’ün önemini bizim kültürümüzün en önemli kavramlarından olan “anne” ile özdeşleştirerek: “Gel anne ol, çünkü anne, bir çocuktan bir Kudüs yapar.” şeklinde ifade etmiştir. Bu düşünceden hareketle bu yarışma; Kudüs davasını diri tutmak, onu savunmak, hak ettiği özgürlüğüne kavuşturmak ve aynı zamanda ömrünü Kudüs davasına adayan Kudüs aşığı Nuri Pakdil’i, vefatının 4. yıl dönümünde layıkıyla anmayı amaçlamaktadır.

1. YARIŞMANIN KONUSU

Yarışmanın konusu “Anne  ve Kudüs ” olarak belirlenmiştir.

1. YARIŞMAYA KATILIM ŞARTLARI
  2. a) Yarışmanın lise öğrencileri ve yetişkinler kategorisi olmak üzere iki ayağı vardır. Lise kategorisinde, Trabzon il genelinde eğitim ve öğretim faaliyetlerine devam eden tüm lise öğrencileri katılabilirler.

Yetişkinler kategorisi ise ulusal düzeyde yapılacaktır. 19 yaşından gün almış ve Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan tüm yetişkinlerin katılması serbesttir.

1. b) Yarışmaya gönderilen deneme metninin Türkiye Cumhuriyeti Anayasası’na aykırılık teşkil etmeyecek şekilde hazırlanması gerekmektedir. Bu şekilde hazırlanmayan eserler değerlendirilmeye alınmayacaktır.
  2. c) Başvuru sahipleri en fazla bir deneme ile yarışmaya katılacaklardır. Birden fazla eser ile katılanların başvuruları geçersiz sayılacaktır.

ç) Yarışmaya başvurusu yapılan denemenin daha önce herhangi bir yarışmada ödül almamış ve hiçbir yerde (sosyal medya/ dijital ortam da dâhil olmak üzere) yayımlanmamış olması gerekmektedir.

1. d) Yarışmaya katılanlar katıldıkları eserin her türlü yayım hakkını Anadolu Eğitim Kültür ve İfan Derneği’ne ücretsiz olarak devrettiğini kabul ve yayımlanan eser için telif ücreti almayacağını taahhüt eder.
  2. e) Yarışmaya başvuru yapan katılımcılar denemelerini Word belgesine, Times New Roman yazı karakteriyle, 12 punto büyüklüğünde, üç sayfayı geçmeyecek şekilde ve ilk sayfanın sol üst köşesine yalnız rumuzlarını yazarak hazırlayacak; EK-1’deki Başvuru Belgesini dolduracak ve Ortahisar Mah. Islahane Cad. No.24 Kat:3 61030 Ortahisar/Trabzon adresine elden ya da anader61@hotmail.com adresine mail olarak göndereceklerdir. (Eksik belgeli başvurular değerlendirmeye alınmayacaktır.)
  3. f) Anadolu Eğitim Kültür ve İrfan Derneği yarışma ile ilgili her türlü tasarruf hakkına sahiptir.
  4. g) Anadolu Eğitim Kültür ve İrfan Derneği gerekli gördüğü durumlarda şartnamede değişiklik yapma/ yarışmayı iptal etme hakkına sahiptir.

ğ) Uygulama esaslarında yer almayan konulara dair takdir yetkisi Anadolu Eğitim Kültür ve İrfan Derneği’ne aittir.

1. h) Sonuçlara yapılacak itirazlar değerlendirmeye alınmayacaktır.

ı) Başvurusunu tamamlayan her katılımcı şartnamedeki tüm hususları kabul etmiş sayılacaktır.

1. i) Son katılım tarihi 02.2024 mesai bitimine kadardır. Saat 17.00'den sonra elimize geçecek metinler yarışmaya dahil olmayacaktır. Metinlerin elimize geç ulaşmasından kaynaklı aksaklıklardan ANADER olarak sorumlu değiliz. Her türlü gecikme yarışmacının kendi sorumluluğundadır.
  2. DEĞERLENDİRME

Anadolu Eğitim Kültür ve İrfan Derneği tarafından tarafından oluşan 5 (Beş) kişilik inceleme ve değerlendirme komisyonu oluşturulacaktır.

Değerlendirme puanı, tüm üyelerin vermiş oldukları puanların aritmetik ortalaması alınarak hesaplanacaktır.

İnceleme ve değerlendirme komisyonları kendilerine gelen eserleri aşağıdaki ölçütlere göre inceleyeceklerdir:

• Denemeye uygun başlık koyabilme (isim- içerik ilişkisi)
  • Etkili bir başlangıç yapabilme
  • Anlaşılır bir anlatım düzeni oluşturma
  • Sözcükleri yerli yerinde kullanabilme
  • Özgünlük
  • Dil bilgisi kurallarını uygulama
  • Noktalama işaretlerini doğru kullanma
  • Deneme metninin etkileyiciliği ve türüne uygunluk
  • Verilmek istenen mesajı verebilme
  • Yarışmanın amacını yansıtabilme

1. SONUÇLARIN AÇIKLANMASI

İnceleme ve değerlendirme süreci bitiminden itibaren dereceye girenler ile mansiyon ödülüne layık görülenlerin bilgileri Anadolu Eğitim Kültür ve İrfan Derneği internet adresinden yayımlanacaktır.

1.                                       ÖDÜLLER

BİRİNCİ:   10.000 TL              İKİNCİ:      8.000 TL        ÜÇÜNCÜ: 6.000 TL     MANSİYON: 3.000 TL

Ödül töreni tarihi ve yeri, dereceye girenlere Anadolu Eğitim Kültür ve İrfan Derneği tarafından bildirilecektir.

JÜRİ ÜYELERİ

1. Dr Ülkü ELİUZ (KTÜ Türk Dili ve Edebiyatı Bölüm Başkanı)
  2. Mehmet MUTLUOĞLU (Türkiye Yazarlar Birliği Trabzon Şubesi)
  3. Kezban ALPER (Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmeni)
  4. Şehriban ÖNAL (Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmeni)
  5. Arzu KARABULUT (Tarih Öğretmeni)

YARIŞMA  AŞAMALARI

TARİHLER

Yarışmanın duyurulması

30/10/2023

Eserlerin Ortahisar Mahallesi Islahane Cad. No:24 Kat:3 Ortahisar/TRABZON adresine gönderilmesi.

01/11/ 2023

Yarışmaya son katılım tarihi

20/02/2024

12.12.2023 57

Kaynak: İl Milli Eğitim Müdürlüğünün 11/12/2023 tarih ve 91784060 sayılı yazısı.