OKULLAR HAYAT OLSUN

17.12.2017 939

T.C.

ŞALPAZARI KAYMAKAMLIĞI

ŞALPAZARI BELEDİYE BAŞKANLIĞI

ŞALPAZARI İLÇE ORMAN İŞLETME ŞEFLİĞİ

VE

ŞALPAZARI AYTEN YILMAZ ANADOLU SAĞLIK MESLEK LİSESİ MÜDÜRLÜĞÜ İŞBİRLİĞİNDE GELİŞTİRİLEN

"OKULLAR HAYAT OLSUN"

 

 PROJESİ UYGULAMA PROTOKOLÜ

 

 

 

05/06/2013
Amaç

Madde 1

(1) Protokol ile Şalpazarı Ayten Yılmaz Anadolu Sağlık Meslek Lisesi'nin eğitim-öğretim saatleri dışında, hafta sonlarında ve yaz aylarında dersliklerinin, kütüphanelerinin, bilgi teknolojileri sınıflarının, çok amaçlı salonlarının, konferans salonlarının, spor salonlarının ve okul bahçelerinin belediyelerle işbirliği yapılarak velilerin, mahallelinin ve çevrenin hizmetine açılması; okulların öğrenciler ve yetişkinler için birer "hayat boyu öğrenme merkezi" ve eğlenme ve dinlenme aktivitelerine imkân veren "yaşayan güvenli alanlar" haline dönüştürülmesi amaçlanmaktadır.

(2)   Ayrıca, Protokol ile okul bahçelerinin fiziki yapılarına uygun projelere göre yeniden düzenlenerek Şalpazarı Orman İşletme Şefliği, Şalpazarı Belediyesi ve ilgili sivil toplum kuruluşlarıyla işbirliği içinde peyzaj ve tasarımının yapılması, ağaçlandırılması, ekolojik okul bahçelerinin oluşturularak çevrenin yararlanabileceği alanlar haline getirilmesi hedeflenmektedir.

(3)   Böylece;

a)   Okul bina ve eklentileri ile okul bahçelerinden yeterince yararlanılması,

b)  Okul-aile ilişkisi ve ailelerinin okula aidiyetlerinin güçlendirilmesi,

c)   Halkın artan mesleki, sosyal ve kültürel hizmet talebinin karşılanması,

d)   Hayat boyu öğrenmenin yaygınlaştırılması,

e)   Ülke kaynaklarının etkin kullanılması,

f)   Fiziki kapasitenin okul alanları ve bahçeleri ile sınırlı olduğu ilçemizde hizmet üretme potansiyelinin

   ortaya çıkarılması,

g)   Belediyelerin okul bina ve bahçelerini okul saatleri dışında kullanarak hizmet üretmeleri,

h)  Kamu birimleri arasında işbirliğinin kurumsallaşmasına katkı sağlanması,

i)     Belediye hizmetlerinin yaygınlaştırması,

j) Toplumun öğrenme imkânlarının genişletilmesi, fırsatları sağlanmış olacaktır.

Kapsam

Madde 2

(1) Bu Protokol, hizmetlerin yürütülmesinde Şalpazarı Ayten Yılmaz Anadolu Sağlık Meslek Lisesi, Şalpazarı Orman İşletme Şefliği, Şalpazarı Belediyesi ve katılımcı belediyeler ile sivil toplum kuruluşları arasındaki işbirliğine ait usul ve esasları kapsar.

(2) İşbirliği iki boyutlu olup, işbirliğinin niteliğine göre Protokol tarafları belirlenmiştir.

a)    Okulların eğitim-öğretim saatleri dışında, hafta sonlarında ve yaz aylarında dersliklerinin, kütüphanelerinin, bilgi teknolojileri sınıflarının, çok amaçlı salonlarının, konferans salonlarının, spor salonlarının ve okul bahçelerinin belediyelerle işbirliği yapılarak hizmete açılması,

b)   Okul bahçelerinin ağaçlandırılması ve düzenlenmesi,

Dayanak

Madde 3- (1) Bu Protokol, 222 sayılı İlköğretim ve Eğitim Kanunu, 31.05.2005 tarihli ve 25831 sayılı Milli Eğitim Bakanlığı Okul Aile Birliği Yönetmeliği, 5216 sayılı Büyükşehir Belediyesi Kanunu, 5393 sayılı Belediye Kanunu, 5355 sayılı Mahalli İdare Birlikleri Kanunu, 4122 sayılı Milli Ağaçlandırma ve Erozyon Kontrolü Seferberliği ve 2007/28 Ağaçlandırma Seferberliği Başbakanlık Genelgesine dayanılarak hazırlanmıştır.

Kısaltmalar ve tanımlar

Madde 4

(1) Bu Protokolde geçen;

a)   OKUL                    : Şalpazarı Ayten Yılmaz Anadolu Sağlık Meslek Lisesi'ni

b)   BELEDİYE             :Şalpazarı Belediyesi'ni

c)   OİŞ                         :Şalpazarı Orman İşletme Şefliği

d)   PROJE                    :Okullar Hayat Olsun Projesini,

e)   PROTOKOL           :Okullar Hayat Olsun Projesi İşbirliği Protokolünü ifade eder.

Taraflar

Madde 5

(1) Bu Protokolün tarafları;

a)    Şalpazarı Ayten Yılmaz Anadolu Sağlık Meslek Lisesi

b)    Şalpazarı Orman İşletme Şefliği

c) Şalpazarı Belediyesi,

(2)    2 nci maddenin birinci fıkrasına göre bu Protokolün tarafları, Şalpazarı Belediyesi, Şalpazarı Orman İşletme Şefliği ve projenin uygulanacağı okulları temsilen İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü; ilçemiz ve belde belediyesi düzeyinde ilgili belediye başkanlıklarıdır.

İşbirliği alanları

Madde 6

 (1) Bu Protokol aşağıda açıklanan işbirliği alanları başta olmak üzere okulların fiziki şartları,  mahallelinin talebi ve belediye kaynakları dikkate alınarak her okulda farklı biçimlerde ve bir veya birkaç alanda işbirliği yapılarak uygulanabilir.

a)  Konferans salonları, çok amaçlı salonlar ve derslikler

1)         Konferans salonları, çok amaçlı salonlar ve derslikler mesleki, sosyal ve kültürel eğitimler ve faaliyetler için toplum hizmetine açılabilir. Belediyeler tarafından düzenlenmekte olan tüm meslek edindirme kursları, sanat ve hobi içerikli tüm kurslar okullarda tertip edilebilir.

2)    Konferans ve çok amaçlı salonlardan belediyelerin ve tüm kamu kurumları ile sivil toplum kuruluşlarının sosyal ve kültürel nitelikli faaliyetlerinde yararlanılabilir.

3)         Ailelerin okullara aidiyetini artıracak toplantı, seminer ve konferanslar, aile-çocuk eğitimine ilişkin bilgilendirme ve danışmanlık hizmetleri, okuma yazma kursları vb etkinlikler okulların konferans salonlarında ve dersliklerde tertip edilebilir.

4)    Belediyeler okulların bu imkânlarını kendi personelinin hizmet içi eğitimi, sosyal ve sportif faaliyetleri için kullanabilir.

b) Bilgi Teknolojisi Sınıfları ve Kütüphane

1) Bilgi teknolojisi sınıfları okulun giriş katına konumlandırılarak öğrencilerin ve velilerin hizmetine sunulabilir. Bu sınıfların duvarları temel eserlerden oluşan bir kütüphane ile donatılmalı, orta mekâna yeterli sayıda bilgisayar konularak öğrencilere internete erişim ve ödevlerini hazırlayıp çıkış alma imkânı sunulmalıdır. Bu sayede öğrencilerin ve gençlerin güvenli ortamlarda internete erişmeleri ve ödünç verme hizmetleri ile mahallelinin kitap okuma alışkanlığının güçlendirilmesi sağlanabilecektir. Veliler çocuklarını internet salonlarına göndermek yerine yerel özelliklere göre okul saatleri içinde 09.00 -17.00 saatleri arasında sadece iş günleri açık olacak bu mekânlardan yararlanmayı tercih edeceklerdir. Okul saatlerinde öğrencilerin yararlanmasına açık olacak bu sınıflarda yetişkinler ve öğrenciler için bilgisayar ve dil kursları açılabilir.

c) Okul Bahçeleri ve Oyun Alanları

1)   İlçemiz başta olmak üzere hemen tüm yerleşim birimlerinde okul bahçeleri mahallelinin eğlenme ve dinlenme aktiviteleri için yararlanabilecekleri, çocuklar ve gençlerin oyun oynayıp spor yapabilecekleri mekânlar olarak kullanılabilir.

2)   Okul bahçeleri ağaçlandırılarak ve oyun alanları ile donatılarak öğrencilere ve ailelere açılabilir. Bu mekânların kullanılması büyük şehirlerde bunalan halkın rahatlamasına, komşuluk ilişkilerinin gelişmesine ve mahallelinin okula sahip çıkmasına hizmet edecektir.

3)   Bu alanların güvenliği sağlanmak suretiyle mahallelinin buluşma mekânları olması        ve sosyal faaliyetlerin            gerçekleştirilebileceği  alanlar haline dönüştürülmesi mümkündür. Şalpazarı Belediyesi okul bahçelerini yeniden düzenleyerek ve güvenliğini sağlayarak bu hizmeti verebilirler.

4)   Okul bahçelerinin ağaçlandırılmasında Şalpazarı Orman İşletme Şefliği katkı sağlayacaktır.

Tarafların sorumluluk ve yükümlülükleri

Madde 7

(1)  Protokol hükümlerinin yürütülmesinde tarafların temel görev ve yükümlülükleri aşağıda belirtilmiştir.

b) Okul müdürlükleri

1)   Projenin okulda etkin bir biçimde uygulanmasını sağlamak ve işbirliği
anlayışına uygun bir çalışma ortamı oluşturmak,

2)  Okul birimlerinin işbirliği yapılabilecek alanlarını belirlemek ve bu birimleri
Protokol yapılan kurumlara hazır halde sunmak,

3)    İhtiyaç duyulduğunda hizmetlerin sunulabilmesi için ücretli öğretmen
görevlendirilmesini sağlamak,

4)  Okul bahçelerinin düzenlenmesi ve ağaçlandırılmasının projelere uygun olarak
yapılmasını sağlamak.

(3)  Şalpazarı Belediyesi yükümlülükleri

a)  Protokol yapılan birimlerde sunulacak hizmetler için yeterli insan kaynağı ve
bütçeyi sağlamak,

b)  Okulda mevcut bulunmaması halinde işbirliği içinde kullanılacak alanların
tesisi veya eksiklerinin giderilmesine yönelik yatırım harcamalarını yapmak,

c)  Hizmet verilen alanların güvenliğini sağlamak,

ç) Okul saatleri dışında hizmet verilen birimleri okullar/öğrenciler için örgün eğitime hazır halde bırakmak (temizlik ve bakımının sağlanması).

(4)  Şalpazarı Orman İşletme Şefliğinin yükümlülükleri

a)  Uygulama yapılacak ve ağaçlandırılacak okul bahçeleri için ön etüt rapor ve
uygulama projeleri hazırlamak,

b)   Okul bahçelerinin ağaçlandırılması için gerekli olan fidanları en yakın
fidanlıklardan bedelsiz olarak Şalpazarı Çok Programlı Lisesi Müdürlüğüne tahsis etmek ve naklini sağlamak,

c)  Ağaçlandırılması talep edilen alanlara fidan dikimini gerçekleştirmek ve 3 yıl
süreyle bu alanların bakım hizmetlerini sunmak.

Proje yönetimi

Madde 8

 (1) Proje yönetimi Proje Yürütme Kurulundan oluşur.          Proje Yürütme Kurulu, Şalpazarı Ayten Yılmaz Anadolu Sağlık Meslek Lisesi Müdürü Nurşen DEMİR, Müdür Yardımcısı Emine BİLGÜ, Kimya öğretmeni Sinan METİN'den oluşur. Proje Yürütme Kurulu projenin okulda uygulanmasından sorumludur.

Protokolün süresi

Madde 9

(1) Bu Protokol imzalandığı tarihten itibaren beş (5) yıl süre ile geçerlidir. Taraflarca ihtiyaç duyulması halinde protokol süresi, aynı esaslara göre veya gerek görülen esasların da ilavesi ile uzatılabilir.

Gizlilik

Madde 10

(1) Protokol kapsamındaki hizmetlerden yararlanan kişilere ait bilgiler kesinlikle üçüncü kişilerle paylaşılamaz.

Tanıtım

Madde 11

(1) Protokole konu çalışmaların tamamında Protokol çerçevesindeki işbirliğine atıfta bulunulur ve hazırlanacak bilgi, belge, sunum, basın açıklaması vb. her türlü tanıtım materyallerinde Protokole taraf kurumların isim ve logolarına açık ve anlaşılır şekilde yer verilir.

İhtilafların çözümü

Madde 12

(1) Bu Protokol ve proje formatında yer almayan hususlar veya Protokol hükümlerinin yorumlanmasından ve uygulanmasından dolayı ortaya çıkacak uyuşmazlıklar karşılıklı görüşme yoluyla çözümlenir.

 

 

 

Yürütme

Madde 13

(1)   Bu Protokol kapsamındaki Okullar Hayat Olsun Projesi, Şalpazarı Ayten Yılmaz Anadolu Sağlık Meslek Lisesi Müdürlüğü, Şalpazarı Orman İşletme Şefliği ve Şalpazarı Belediyesi tarafından birlikte yürütülür.

(2)  Bu Protokol, ilçe düzeyinde Protokol taraflarının yerel temsilcileri arasında imzalandıktan sonra uygulamaya konulur.

Yürürlük

Madde 14

(1) Bu Protokol 6 (altı) sayfa ve 14 (ondört) maddeden ibaret olup

16.07.2013 tarihinde 4 (dört) nüsha halinde imzalanarak yürürlüğe girmiştir.

 

 

   Nurşen DEMİR                                  Fehmi CENGİZ                                 Uğur ER

 

Şalpazarı Ayten Yılmaz                      Belediye Başkanı                             Orman İşletme şefi

Anadolu S.M.L.Müdürü

 

 

 

O L U R

16/07/2013

 

İrfan   ERTAV

 

İlçe Milli Eğitim Müdürü

İLETİŞİM

Adres:
KİREÇ MAH. ÇOK MAKSATLI LİSE KÜME EVLERİ AYTEN YILMAZ MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ BLOK NO 8B ŞALPAZARI / TRABZON


Telefon
(505) 646 8512


e-Posta Göndermek İçin Tıklayın